Otsi postitust:

27. sept 2007

Inimene on oluline!

Kerkivad palgad ning ülekuumenev kinnisvaraturg on viimasel ajal lisaks majandusanalüütikutele ja poliitikutele ka taksojuhid võimalikust majanduskriisist, odavast allhankest ning innovaatilise ja teadmistepõhise majanduse vajalikkusest rääkima pannud. Ja jumal tänatud, sest lõpuks ometi on hakatud aru saama, et inimene on oluline!


Mitte ainult rahapada!
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus tegeleb oma igapäevatöös paljuski just inimestele suunatud tegevustega, mida peenemas keeles inimressursi arendamiseks kutsutakse. Ehki mõneti teenimatult on EASist jäänud kuvand kui üksnes bürokraatlikust rahapajast, kelle abil ettevõtja saab tööruumidesse uuema ja kallima seadme osta või õuepeale siledama ja läikivama asfaldi panna.

Üheks meile väga oluliseks eesmärgiks on, et ühiskond suhtuks ettevõtjasse ja ettevõtlusesse soosivalt ning toetaks uusi ja uuendusmeelseid algatusi. Sest kas see meeldib meile või mitte, kui poleks edukat ettevõtlust, poleks palgakasvu, kodulaenu, ja autoliisingut, või kui soovite, siis ka rohkem lasteaiakohti, motiveeritud tuletõrjujaid või turvalist kodutänavat. Seepärast toetab EAS koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga linnade ettevõtlusnädala algatust ning käesolevat lehtegi. Kohalikke huvitavaid ettevõtjaid tutvustame teist aastat järjest ka maakonnaväljaannetes. Ning muidugi Ettevõtluse Auhinna konkurss mis kaheksandat korda aset leiab.

Uuendusmeelsus, ettevõtlikkus, teadmised.
Oleks ju kena, kui Eesti inimesed oleksid loovad, uuendusmeelsed ja ettevõtlikud ning oskaksid ja sooviksid oma ideid ellu viia. Loovus ei tähenda seejuures sugugi mitte kunstniku- või kirjanikuannet ning ettevõtlikkus ettevõtjaks olemist. Loov ja ettevõtlik võib olla igaüks, töötagu ta millises ametis tahes. Töötaja, kes suudab mõtelda ja pakkuda välja lahendusi ning kellel on ka viitsimist neid mõtteid ellu viia, on iga tööandja unistus. Ning mis see paljuräägitud innovatsioongi muud on, kui uute ideede ja teadmiste kasulikult rakendamine.

Et loovust vallale päästa oleme suunanud otsustajatele ja arvamusliidritele ajakirja HEI, tutvustanud ajakirjanikele innovatsiooniajakirjanduse kogemusi sõbralikes naaberriikides ning plaanime õige pea ka meie inseneridele ning tootmisega seotud juhtidele mõeldud väljaande ellu kutsuda. Nooremale põlvkonnale kuulutasime välja konkursi „Ajujaht“ millele laekus üle saja põneva ja uuendusmeelse äriplaani.

Mida Juku ei õpi…
Üks suurimaid kuid samas ka põnevamaid väljakutseid on töö meie järelkasvu ehk noortega. Sest just sealt tulevad meie tulevased urmassõõrumaad, tanelpadarid ning andrusansipid. Oleme jõudu mööda toetanud algatusi, mis on suunatud noortes ettevõtlike ehk – „tahan, suudan, teen!“ hoiakute kujundamisele. Heaks näiteks on siin noorte endi poolt korraldatud üritused nagu konverentsid „Õpilasest ettevõtjaks,“ „Lahe koolipäev“ või „Kõik on enda teha!“ Eriti hea meel, on viimasel ajal tekkinud koostöö üle Haridus- ja Teadusministeeriumiga, kellega üheskoos otsime võimalusi ettevõtlikkuse viimiseks Eesti haridussüsteemi. Mõistagi tahame toeks olla ka majandus- ja ettevõtlusõppele koolides kas siis läbi õpikute uuendamise, õpilasfirmade programmi või mõne muu põneva algatuse.

Tark ettevõtja on edukas!
Loomulikult ei unusta me ära teidki, kelle pärast me seda kõike teeme – ettevõtjad. Nii teid, kes te juba olete, kui ka teid, kes te selleks saada tahate. Selleks, et saaksime rääkida teadmistepõhisest majandusest ja innovatsioonist ei piisa üksnes loovusest ja ettevõtlikkusest, vaid on tarvis ka teadmisi ja oskusi neid suurepäraseid ideid ellu viia. Seepärast püüame info ja nõustamise läbi tuge pakkuda arendades jätkuvalt ettevõtja infoväravat www.aktiva.ee ning tehes koostööd maakondades tegutsevate arenduskeskustega. Positiivset vastukaja on leidnud koostöös Pärnu Konverentsidega läbi viidud maakondlikud juhtimiskonverentsid, samuti alustavale ettevõtjale ning alustavale eksportöörile suunatud baaskoolitused. Meie abiga on eesti keeles ilmunud raamatud „Terviklik kvaliteedijuhtimine“ ning „Innovatsiooni juhtimine.“ Käivitamisfaasis on uus juhtimisalane internetiportaal www.juhtimine.ee, juba seitsmendat aasta toetatakse Eesti Juhtimiskvaliteedi Auhinna konkursi läbiviimist.

Palju tegevusi ja koostööpartnereid jäi veel mainimata, ent see ei muuda neid sellegi poolest vähemolulisteks. Mitmeid huvitavaid algatusi on nii lähimas, kui kaugemas tulevikus veel plaanis. Soovin kõigile praegustele ja tulevastele koostööpartneritele ning sullegi hea lugeja: uuendusmeelsust, ettevõtlikkust ja tarkust ning head algavat Ettevõtlusnädalat!

Artikkel ilmus ajalehe Postimees eriväljaandes "Ole Ettevõtlik"