Otsi postitust:

10. okt 2010

Ettevõtlikkusest ja ettevõtlusest, mis on mis?

Möödunud neljapäeval jõudis lõpule üks etapp, mille sünni juures ka minul on oma roll olnud. Nimelt kirjutati Kaubanduskojas alla Ettevõtlusõppe edendamise kavale "Olen ettevõtlik!" Ehkki allkirjastamas oli seda kaks ministrit ning kolm Eesti mõistes suure ja olulise asutuse juhatuse esimeest, ei saanud sündmus peavoolumeedias just ülearu palju tähelepanu. Teisalt oli mul tõsiselt hea meel lugeda järgmisel päeval ilmunud Tiina Kangro kirjutist Postimehe arvamusküljel, mis on jälle sedavõrd sisukam.

Tiina tabab 100% naelapea pihta, mis mulle kui protsessis osalejale, on kinnituseks, et see, mille nimel hulk inimesi juba pikemat aega vaeva on näinud, pole tühja läinud, vaid see, mida ütelda taheti ongi suuresti see, millest Tiina kirjutab. Nimelt ettevõtlus ja ettevõtlikkus on kaks erinevat nähtust ja mõlemast räägib ka see dokument!

Olen väga nõus Tiina Kangro kommentaariga, et omajagu segadust tekitavad tõlkeprobleemid kuna erinevates keeleruumides kasutatakse termineid erinevalt - enterprise ja entrepreneurship on need, mis tavaliselt segadust tekitavad. Lisaks on eestikeelsed kõlad väga sarnased. Šotlased, kellelt ka kõnealuse kava koostamisel inspiratsiooni saadi teevadki siinjuures vahe sisse. Enterprise - on nende mõistes ettevõtlikkus ning entrepreneurship - ettevõtlus. 

Mis neil vahet on?
Laenan siinkohal Tiia Randma joonist, mis selle minu meelest hästi kokku võtab:

Ehk lühidalt, tulles inimese tasandile räägime Ettevõtja puhul inimesest, kelles saavad kokku ettevõtlik isiksus ning ettevõtlusalased teadmised ja oskused.

Mis tähendab et ettevõtlikkus on kogum isikuomadusi ja hoiakuid.
samas kui ettevõtluse, ja ettevõtjaks olemise juurde käivad lisaks veel teatud teadmised ja oskutsed, mille abil ettevõtlusega tegeleda.

Siit edasi arutledes - kas ettevõtlik isiksus saab olla ka ilma ettevõtlusalaste teadmiste ja oskusteta ning vastupidi - teadmised ja oskused ilma ettevõtlikkuseta? Mõttekoda arvab, et saab küll! Hakkajaid ja ettevõtlikke inimesi leiab erinevatelt elualadelt ka mitte ettevõtjate seas. Niisamuti nagu on hulgaliselt neid, kes oma teadmiste ja oskuste juures võiksid olla suurepärased ettevõtjad, kuid ometi nad seda ei ole.

Ja last but not least ettevõtjatest rääkides, mõtleme tavapäraselt üksnes eraettevõtluses ehk äris tegutsejaid. Aga õigupoolest pole väga suurt vahet, kas klientidele väärtust luuakse ja selle nimel ressursse organiseeritakse era-, avalikus- või kolmandas sektoris, vahe on üksnes kellelt ja kuidas tuleb raha!

Terminitest veel! Inglise keeles on meie "ettevõtja" ehk entrepreneur kõrvale tekkinud ka teine mõiste: intrapreneur. Siin üks inglise keelne blogipost, mis nende erinevust veidi lahti seletab. Seega on ilmselt aeg eesti keeles ka "ettevõtja" tähendusele veidi teine sisu anda,  või kui kellelgi on ideid hea vaste osas siis ehk raatsite neid jagada.

Ettevõtliku inimese ideaal - Olen ettevõtlik