Otsi postitust:

17. sept 2010

Kui ei kompileeru, ehk 10 nõuannet ärimudeli uuendamisks.

Mõned nädalad tagasi osalesime sõpradega taas Garage48-l kus 48 tunni jooksul pidid 100 kokku tulnud inimest moodustama meeskonnad ja jõudma valmis toodete või teenustega, mis loovad kliendile väärtust ning teenivad pakkujale raha. Kuidas teie arvates teenida raha selliste teenustega nagu: Smashr - Android telefonidele mõeldud teenus, mis mõõdab kui kõvasti sa suudad oma telefoni puruks lüüa, Mõistatus.info - keskkond mis võimaldab huvilistel omavahel mõistatusi esitada ning vastata, või RichRats mis pole midagi muud kui Facebooki monopoli mäng Google'i kaardil reaalsete objektidega.

Usu või ei, aga ka nendel puhkudel nuputati välja ärimudel, kuidas need ettevõtmised suudaksid toimida ja raha teenida. Enamus ettevõtteid on siiski märksa maalähedasemad ning teenimisviisid lihtsamad. Garagel osalemise juures on üks kogemustest see, et 48 tunnise ajapiirangu jooksul on surve piisavalt suur, et iga tagasilöök seaks enesekindluse surve alla - kas see mis me teeme on ikka õige ning kas niimoodi ikka saab? Usun, et rasked ajad majanduses on sundinud paljusid ettevõtjaid endale sama küsimust esitama.

Tänane ettevõtja teab, et jutt "kõige parem" ja "kõige odavam" ei päde, sest kõige odavam või kõige parem saab olla ainult üks. Oluline on olla erinev! Alexander Osterwalder ütleb, et järjest enam konkureerivad ettevõtted toodete ja teenuste asemel ärimudelitega, ehk süsteemiga, kuidas ettevõtted loovad, pakuvad ja teenivad väärtust. Alexanderi kolleeg Patrick Van der Pijl annab ühes oma viimases ettekandes 10 vihjet, mis minu meelest tasuvad järgimist iseäranis hästi siis, kui on tunne, et vanamoodi enam edasi ei saa:

1. Kaardista senine ärimudel - kasuta selleks suurt tahvlit või valget plakatit ning suurt hulka Post-it pabereid.
2. Kaasa selleks kolleegid - ära püüa seda teha üksi, sest erinevad inimesed märkavad erinevaid nüansse. Pealegi läheb koos kiiremini.
3. Visualiseerige tulemus - et suure hulga sedelite abil on väga keeruline kellelegi seda selgitada, siis joonistage parem lõpptulemus lihtsaks pildiks. Näiteks selliseks.
4. Tooge vähemalt 3 olulist trendi oma ärimudelisse sisse - te ilmselt teate päris hästi, mis toimub turul, kuidas käituvad teie partnerid ja konkurendid, mis muutub tehnoloogias või ühiskonnas. Kas teie ärimudel arvestab nendega?
5. Õppige teistelt ärimudelitelt - pole mõtet jalgratast leiutada, uurige kuidas teised ettevõtted toimivad. Alustage tuntumatest - Google, Skype, Toyota, McDonalds jne.
6. Ärge toetuge vaid ühele mudelile, prototüüpige - täpset tulevikku ei suuda keegi ette ennustada. Et oleks valida, tuleb esmalt luua valikud - looge prototüüpe, ehk mitu erinevat võimalikku mudelit. Veel üks hea põhjus, miks seda koos teistega teha.
7. Katsetage erinevaid mustreid - Mis juhtuks kui keskendute massturu asemel longtail mustrile, või püüate hoopis muutuda tasuta mudeliks?
8. Looge taastootev ärimudel - Ega te oma mudeliga ei sae oksa millel ise istute?
9. Näidake kust raha tuleb! - Rahata ellu ei jää, kui te täna sellega raha ei teeni, siis ilmselt ei teeni te ka homme.
10. Mõtelge enamale, kui kasum - uuem põlvkond ettevõtjaid seab sihiks kasumi koos eesmärgiga. Millist mõju ja eesmärki peale kasumi teenib teie ettevõte?

Mis on ärimudel, kuidas ja mille abil seda kaardistada, loe siit:
http://www.businessmodelgeneration.com/
http://www.businessmodelalchemist.com/